четвер, 20 квітня 2017 р.

Excel 8 корисних трюків

Мicrosoft Excel, мабуть, найкраща офісна програма з коли-небудь створених. На ній тримаються цілі галузі економіки, так що, віртуозно опанувавши цим інструментом,

Крім безлічі базових прийомів роботи з цією програмою, які Ви напевно вже знаєте, корисно вивчити деякі хитрощі «для просунутих», які зроблять Вас на голову вище всіх інших. Так що, якщо хочете вразити своїх босів і розгромити конкурентів, Вам знадобляться ці 8 хитрих функцій Excel.



1. Функція ВПР
Ця функція дозволяє швидко знайти потрібну Вам значення в таблиці. Наприклад, нам потрібно дізнатися фінальний бал Бетт, ми пишемо: = ВПР ( "Beth", A2: E6,5,0), де Beth - ім'я учня, A2: E6 - діапазон таблиці, 5 - номер стовпця, а 0 означає, що ми не шукаємо точної відповідності значенню.

2. Функція ІНДЕКС
Відображає значення або посилання на осередок на перетині конкретних рядки і стовпці в вибраних комірок. Наприклад, щоб подивитися, хто став четвертим в списку найбільш високооплачуваних топ-менеджерів Уолл-стріт, набираємо: = ІНДЕКС (А3: А11, 4).

3. Функція ПОИСКПОЗ
Функція ПОИСКПОЗ виконує пошук зазначеного елемента в діапазоні (Діапазон - дві або більше клітинок аркуша. Осередки діапазону можуть бути як суміжними, так і несуміжними) осередків і відображає відносну позицію цього елемента в діапазоні.

Окремо ІНДЕКС та ПОИСКПОЗ не особливо корисні. Але разом вони можуть замінити функцію ВПР.

Наприклад, щоб у великій таблиці знайти, хто є главою Wells Fargo, пишемо = ІНДЕКС (А3: А11, ПОИСКПОЗ ( «Wells Fargo», B3: B11,0). За допомогою функції ВПР цього не зробити, тому що вона шукає тільки зліва направо. А поєднання двох останніх дозволяє зробити це з легкістю.

4. 3D-сума
Припустимо, Ви вирішили підрахувати, скільки грошей Ви витрачаєте кожен день, і вести облік протягом семи тижнів. Під щотижня Ви створили окремий лист, куди щодня заносите витрати на алкоголь, їжу та інші дрібниці.

Тепер на вкладці TOTAL (РАЗОМ) нам потрібно побачити, скільки і в який день Ви витратили за цей період. Набираємо = СУММ ( 'Week1: Week7'! B2), і формула підсумовує всі значення в осередку B2 на всіх вкладках. Тепер, заповнивши всі осередки, ми з'ясували, в який день тижня витрачали найбільше, а також в результаті підбили всі свої витрати за ці 7 тижнів.

5. $
Одна з найбільш зручних функцій в арсеналі Excel, а також одна з найпростіших - це знак $. Він вказує програмі, що не потрібно робити автоматичної корекції формули при її копіюванні в новий осередок, як Excel надходить зазвичай.

При цьому знак $ перед «А» не дає програмі змінювати формулу по горизонталі, а перед «1» - по вертикалі. Якщо ж написати «$ A $ 1», то значення скопійованої осередку буде однаковим в будь-якому напрямку. Дуже зручний прийом, коли доводиться працювати з великими базами даних.

6. &
Якщо Ви хочете зібрати всі значення з різних осередків в одну, Ви можете використовувати функцію СЦЕПИТЬ. Але навіщо набирати стільки букв, якщо можна замінити їх знаком «&».

7. Масиви
Для створення масиву або матриці Вам буде потрібно кілька операцій, але вони складніше, ніж у випадку зі звичайними формулами, адже для відображення результату потрібно не одна, а кілька осередків.

Наприклад, давайте перемножимо дві матриці. Для цього використовуємо функцію МУМНОЖ (Масив 1, Масив 2). Головне, не забудьте закрити формулу круглою дужкою. Тепер натисніть клавіші Ctrl + Shift + Enter, і Excel покаже результат множення у вигляді матриці. Те ж саме стосується і інших функцій, що працюють з масивами, - замість простого натискання Enter для отримання результату використовуйте Ctrl + Shift + Enter.

8. Підбір параметра
Без цієї функції Excel цілим легіонам аналітиків, консультантів і прогнозистів довелося б туго. Запитайте кого завгодно зі сфери консалтингу або продажів, і Вам розкажуть, наскільки корисною буває ця можливість Excel.

Наприклад, Ви займаєтеся продажами нової відеогри, і Вам потрібно дізнатися, скільки примірників Ваші менеджери повинні продати в третьому місяці, щоб заробити 100 мільйонів доларів. Для цього в меню «Інструменти» виберіть функцію «Підбір параметра». Нам потрібно, щоб в осередку Total revenue (Загальна виручка) виявилося значення 100 мільйонів доларів. В поле set cell (Встановити в комірці) вказуємо осередок, в якій буде підсумкова сума, в поле to value (Значення) - бажану суму, а в by Changing cell (Змінюючи значення осередки) виберіть осередок, де буде відображатися кількість проданих в третьому місяці товарів. І - вуаля! - програма впоралася. Параметрами і значеннями в осередках можна легко маніпулювати, щоб отримати потрібний Вам результат.
Джерело:http://www.hr-portal.ru/article/excel-dlya-prodvinutyh-8-poleznyh-tryukov 

Немає коментарів:

Дописати коментар