вівторок, 4 квітня 2017 р.

Світовий конгрес мобільних технологій: яким буде найближче ІТ майбутнє?
Мабуть, усім, хто цікавиться сучасними технологіями, відомо про щорічний Mobile World Congress (Світовий Конгрес Мобільних Технологій), який з 2006 року проводиться в  Барселоні. Туди щороку зі всього світу з’їжджаються лідери в галузі мобільних технологій, молоді компанії, які презентують свої стартапи, та мобільні оператори. На виставці можна побачити великий спектр розробок від світових операторів та провайдерів інтернет-сервісу, нові розробки в сфері онлайн-бізнесу, презентації нових процесорів та мобільних модемів, нові розробки концепції інтернету речей, який стає все глобальнішим.
 Різноманіття представлених винаходів та креативних розробок вражає. Відтак про головні тренди цьогорічного конгресу та про інновації, що представила Україна, у репортажі від Global Ukraine News.

 Новинки від України 


У рамках MWC проходив конкурс стартапів Global Mobile Challenge, на якому цього року був присутній український стартап Рlugmee, який дозволяє дистанційно керувати електроприборами, системою безпеки та заощаджувати електроенергію, що в сучасних українських реаліях дуже потрібно. 
 Також від України цього року на MWC була присутня компанія Візіком. Ця компанія з 1994 року займається картографією, геоданими, логістикою, навігацією та виробляє високоточні цифрові 2D та 3D мапи. Так, починаючи з 2000 року, Візіком створила близько 850 3D моделей різних міст, розташованих по всьому світі, та здійснила понад 900 телекомунікаційних проектів.


Ще один проект від українських розробників – Telecom Branch Of the Future. Багатофункціональний термінал, який був створений для надання послуг в аеропортах Саудівської Аравії та ОАЕ, пропонують встановити навіть в найвіддаленіших куточках світу. З його допомогою клієнти мають можливість багатьми мовами світу (та навіть мовою жестів) налаштувати свій тарифний план, купити та активувати сім-карту, поповнити рахунок, здійснити електронні платежі та багато іншого, а в разі виникнення проблеми завжди можна через відеозв’язок проконсультуватись з кваліфікованим консультантом, який допоможе в вирішенні тої чи іншої проблеми.

 Еволюція мобільного інтернету та інтернет речей 

Теперішнє покоління передачі даних з’явилося не так давно, а станом на сьогодні далеко не всі куточки планети можуть похвалитися швидким мобільним інтернетом. До прикладу, в Україні лише минулого року запровадили частоти 3G, а запровадження 4G – поки на стадії переговорів. Хоч законопроект про запровадження був зареєстрований в вересні 2016 року, а тендер на нові частоти мають провести в грудні 2017, але, мабуть, треба ще почекати коли наші оператори підготуються до 4G через особливості частот. 
Та попри все це, на цьогорічному конгресі 5G був головною новиною. «В холах, де представлені гіганти мобільного світу, всі говорили звичайно про 5G.  Компанія ZTE презентувала прототип першого телефону, здатного підтримувати швидкість інтернету  в 1Гігабіт», – коментує побачене Євген Дорошенко з компанії alty.co,  учасник конференції.
За швидким підключенням – майбутнє технологій та економіки, переконані  девелопери, а виробники смартфонів уже розробляють таке обладнання, яке б дозволило працювати смартфонам в мережах нового покоління.

 Новообраний голова FCC (Federal Communications Commission – Федеральної комісії зі зв’язку США — агенція, яка регулює весь радіоспектр, міжнаціональний телезв’язок та міжнародні комунікації, які проходять або закінчуються в США) Аджіт Пай, який також відвідав  MWC, говорив про перспективи нового покоління мобільних мереж та що це принесе для розвитку економіки. Також він зазначив, «очевидно FCC помилилась два роки тому», маючи на увазі рішення колишнього очільника цієї установи щодо запровадженого адміністрацією Обами мережевого нейтралітету (за його принципом всі мережеві дані повинні оброблятися однаково), що значно зменшувало конкуренцію між операторами та уповільнило розвиток нових технологій через зменшення фінансування розробок. Тепер FCC бажає залучити більше приватних інвестицій в розробку широкосмугових мереж та 5G та збільшити конкуренцію між операторами, що у 2000-х призвело до позитивних  результатів.
Також велику роль мережі нового покоління повинні відіграти в розвитку інтернету речей, який в майбутньому повинен об’єднати всі наші електронні девайси, домашню техніку, системи контролю над помешканням і навіть засоби пересування. Виробники техніки під час MWC 2017 демонстрували неймовірні розробки в цій сфері – автоматизовані автомобілі, роботи та багато іншого.

 Основною функцією інтернету речей є автоматизована комунікація між електронікою, яка підключена  до мережі, та керування нею дистанційно. Ця ідея у своїй еволюції стає все масштабнішою, даючи можливість уявити в майбутньому автоматизовані не тільки будинки, але й цілі міста. Так, Іntel показали IIoT (industrial internet of think) – концепт, який об’єднує такі ідеї як розумне місто (безпеку якого контролюватимуть за допомогою дронів), розумний дім, систему автоматизації розумного транспорту (з великою кількістю датчиків для автоматичного паркування, керування автомобілем без участі людини) та камери відеоспостереження. Все це неможливе без 5G, що особливо демонструється у випадку з розумним транспортом, для роботи якого потрібен добрий швидкісний інтернет. 

Майбутнє мережі за віртуалізацією 

  В наш час ріст кількості електроніки породжує велику проблему щодо опрацювання все більшої  кількості даних та підключення нових користувачів. Цю проблему повинна вирішити нова NFV інфраструктура. Суть NFV (Network Functions Virtualization – Віртуалізація Мережевих Функцій) полягає в тому, щоб віртуалізувати обладнання провайдерів та операторів, замінивши обчислювальні апарати, що приймають, опрацьовують та передають трафік на програми, які будуть віртуально запущені на серверах. Це має зменшити ціну для провайдерів на розвиток інтернет-сервісу, що допоможе швидше надавати послуги та підключати нових клієнтів, зніме з операторів прив’язку до певного типу обладнання та суттєво зменшить час на встановлення та налаштування всього обладнання для  оновлення.

 Принцип віртуалізації був запропонований ще в 2012 році, але на сьогодні система, на жаль, збирала все більше скептичних думок через ряд проблем таких, як неефективність, висока ціна, низька продуктивність, невідповідність своїй початковій меті. Але для вирішення цих проблем в ході конгресу операторами було запропоновано рішення переглянути знову побудову інфраструктури та автоматизувати її. Для цього було запропоновано 5 кроків:

  •  впевненість в доставці та обробці даних – в 2012 році Іntel презентували платформу ONP (Open Network Platfom), яка дозволила віртуалізувати фізичні компоненти мережі, котрі забезпечували передачу та обробку даних, що стало першим кроком для автоматизації; 
  • продуктивність – модифікація платформи та віртуального компонента OVS (Open Virtual Switch – вільний, з відкритим кодом, віртуальний комутатор) на OVS Acceleration (прискорений віртуальний комутатор) – для кращої пропускної спроможності та меншого навантаження на систему;
  •  гнучкість і прийнятна ціна – оптимізація OVS в новій платформі NFV NIC (Network Function Virtualization Network Interfsce Controller – мережева карта для віртуалізації мережевих функцій), яка прийшла на зміну інтеловській, дозволила у вісім разів зменшити кількість необхідних для роботи процесорних ядр та скоротити витрати на $8 мільйонів протягом наступних 4 років; 
  • використання збережених ресурсів для обробки решти даних – завдяки модифікації FPGA-based NFV NIC (програмована користувачем вентильна матриця) ресурси тепер можна використати для шифрування та стискання даних, що суттєво зменшить кількість трафіку в мережі.
  •  моніторинг для безперервної оптимізації – сучасні TAP (мережеві перехоплювачі трафіку, які використовуються для моніторингу мережі, відправляючи пристрою, що займається моніторингом, ідентичну копію трафіку) можна замінити на OVS Acceleration, який бачить весь трафік, який через нього проходить, і може відправляти копію без залучення додаткових серверів або процесорів. 

 Доповнена реальність, здоров’я та повернення «гіганта»

 Звичайно, найбільшу увагу на MWC привертають мобільні гіганти, такі як  Samsung, Sony, Huawei, але чи не найбільш очікуваним було повернення колишнього «важковаговика» Nokia, який презентував нові смартфони та, розпалюючи інтерес до свого повернення, вирішив зіграти на ностальгічних почуттях людей, презентувавши оновлену версію класичного 3310, «безсмертного» телефону початку 2000-х. 

«Nokia крім відродження свого найуспішнішого телефону моделі 3310, представила ряд рішень для багатьох галузей – від роботів для продуктових ліній, до трансляцій футбольних матчів через окуляри віртуальної реальності», – так коментував повернення Nokia Євген Дорошенко. Також з його слів багато цікавого було представлено й іншими компаніями: «Головні тренди, які я побачив, це – віртуальна реальність, IoT, Big Data (це технології, покликані обробляти великі, зростаючі кількості як структурованих так і не структурованих даних – ред.) та хмарні сервіси. Велика частина компаній так чи інакше обігрує ці сфери IT, показуючи найчастіше цікаві рішення. Наприклад, компанія Seat пропонує підібрати вам автомобіль на основі підсвідомих реакцій вашого мозку. На голову надівається осцилограф, пальці рук розміщуються на сенсорах і користувачу показують певний відеоряд. Підсумувавши отриману інформацію, мені запропонували автомобіль темно-сірого кольору, об’ємом 1,4 літра, з високою підвіскою, ззовні схожий на ту машину, яка в мене є зараз». Євген Дорошенко додає, що багато стартапів обігрують тему уваги до здоров’я. Одні пропонують в ігровій формі поставити діагноз та звертатись до лікаря в разі гострої необхідності, інші самі зчитують інформацію про стан користувача, відправляють її на обробку в хмару, а у випадку серйозних проблем повідомляють Вашому лікареві. 

Одні хлопці, наприклад, створюють програму, яка покликана допомогти людям, які страждають аерофобією. Програма, користуючись вбудованими в телефон сенсорами та датчиками, а також маючи інформацію про політ з мережі, пояснює, що відбувається з літаком в даний момент, чому він почав дивно шуміти та передбачає зони турбулентності. Надіюсь, хлопцям все вдасться і цей додаток допоможе багатьом аерофобам. Дуже мене вразив стартап, спонсорований компанією Samsung, у сфері доповненої реальності. Цільова аудиторія – люди, котрі практично не бачать. Спеціальні окуляри дозволяють розглянути навколишній світ і навіть прочитати текст. Підсумком усіх вражень може бути одна думка – нас чекає неймовірне, цікаве майбутнє», – ділиться враженнями Євген.

 Висновок 

Цьогорічний MWC показав нам, що технології не стоять на місці, інтернет еволюціонує та більшість сучасних сервісів планують розташувати в мережі. Хоч від України було мало представників та залишається надія на те, що наша країна буде йти в ногу з часом, що на ІТ сферу будуть виділятись більше коштів і на наступний рік MWC 2018 зустріне більше стартапів саме з України, адже талановитих людей нашій країні не бракує. Залишається надія і на те, що попри велике запізнення в  запровадженні мереж нового покоління, все ж таки  5G, про який велось так багато розмов, ми зможемо привітати в наших містах разом з рештою світу. Тому хотілось би повторити слова Євгена Дорошенка: «Нас чекає неймовірне, цікаве майбутнє». GU



Немає коментарів:

Дописати коментар