неділя, 20 листопада 2016 р.

Вчити по-новому: гру Minecraft почали використовувати у школі



Майнкрафт -  це нова освітня технологія, а не просто захоплююча гра Досвідом і порадами діляться школярі та їхні педагоги Семикласники Максим Савчук і Володимир Павлик навчаються у 35 школі. Розповідають, що їм цікаво отримувати знання через гру Minecraft. Максим каже, коли учитель повідомив, що на уроці буде використовуватись Minecraft, усі діти були заінтриговані. - І ось почався урок інформатики, вчитель запропонував нам побудувати об’єкти на спільному «світі» у Майнкрафті, - розказав школяр. – Ми саме вивчали інформаційні моделі. Володимир додає, що гру можливо застосувати на уроці географії, тому що у ній є різні біоми. Це окремі зони ландшафту з різним рельєфом, температурою, вологістю, рослинами і тваринами. А на історії можна відновити історичні події: будувати замки та будівлі людей, які жили до наших часів. На математиці є можливість створювати 3d-моделі. Максим вважає, що гру можна використовувати майже на усіх уроках, головне щоб цього хотів сам учитель. Сучасні діти хочуть, щоби у школі було побільше уроків з використанням ігрової діяльності.  
 Довідка про Майнкрафт 
Це гра жанру «пісочниця», створена Маркусом Перссоном. Повна версія гри вийшла у 2011 році. Дозволяє гравцям створювати і руйнувати різні блоки і використовувати предмети в тривимірному навколишньому середовищі. У 2014 році гру придбала компанія Microsoft. Для шкіл використовується версія Minecraft Education Edition. Це універсальна платформа, яка дозволяє педагогам розвивати у дітей навички 21-го століття. Це гра, яка сприяє творчості, співпраці і вирішенню проблем в захоплюючому середовищі, де єдиним обмеженням є уява гравця.
Комп’ютерну гру Minecraft можна застосовувати майже на усіх уроках Іван Стромило, вчитель інформатики школи №35, розповідає, що гра Майнкрафт здебільшого підходить для учнів з 4-го по 7-8 клас. - Minecraft  зацікавила тим, що наші учні вже у грі, чому вчителі не можуть бут там? Школярів не потрібно «заганяти» у цю гру, – говорить учитель. - Майнкрафт є інструментом, який необхідно  спрямувати у потрібне русло, щоби учні навчалися граючись. Ми працюємо у Minecraft Education – версії гри для навчання. Розроблено багато сценаріїв, їх можна знайти на сайті education.minecraft.net. Там потрібно зареєструватися і вчителеві відкриваються можливості отримувати сценарії інших вчителів. Тут вам знадобиться знання англійської мови. Учитель-новатор Іван Стромило Учитель розповідає, як можна застосовувати гру у школі. - На уроці інформатики вивчають інформаційні моделі, учні будують модель у Minecraft. Наприклад, млин, маючи сундуки, в яких є заготовлене все, що необхідно для побудову цього об’єкта. Для уроку історії є цікавий сценарій реконструкції боїв. Під час вивчення геометрії – це побудова простих геометричних фігур. Зараз працюємо над хімією, діти можуть змішувати різні сполуки. Англійська мова – учитель створює свій власний світ у грі, а учень проходить по етапах, використовуючи спеціальні таблички з написами. Учні Івана почали застосовувати Minecraft на уроках Іван Стромило говорить, що Майнкрафт – це гра без кордонів, де можна робити все, що завгодно, будувати будь-що і будь-де. - Розвивається логічне мислення. Учень розуміє, що стіну не побудуєш із снігу, тому що він розтане, або на річці, тому що вона потече. Щоб створити сокиру, необхідно добути деревину і каміння, - продовжуєє вчитель-новатор. - Учні вже готові до життя, розуміють, що із чого складається. Навіть ті діти, які раніше були не в захваті від навчання, зараз дуже зацікавилися на уроці інформатики. Школярі захопилися цим, з’являється стимул вчитися. Максим Мальський, учень 7-В класу, навчається, граючись в Майнкрафт Іван Стромило: "Деякі батьки ще не готові до нового, але діти готові. Є лист Міністерства освіти, де передбачається можливість використання  дітьми гаджетів на уроках, тому це потрібно робити. У планах є отримати гриф Міністерства освіти на наш підручник, над яким працюємо. Діти будуть розбудовувати свої 3-d світи, проектувати своє майбутнє, і такі роботи можна подавати на різні інноваційні конкурси. Хочемо відкрити техпідтримку для використання гри у школі". Гру Майнкрафт використовують для навчання у 35 школі.
 Все навпаки - учні навчають вчителів. Конференція по Майнкрафту у Києві та Вінниці 
За словами Івана, використання Майнкрафт в освіті - це некомерційний проект, а власна ініціатива учителів, які прагнуть змінити освіту на краще і внести інновації. – Наша ініціативна група – це троє учителів з України, я з Вінниці, а ще Артур Кочарян з Києва і Маргарита Калюжна з Кропивницького, - говорить вчитель інформатики. - Артур Кочарян поїхав у Копенгаген, де відбувався 3-денний семінар про те, як Майнкрафт інтегрувати в освіту.
Після цього і утворилася наша ініціативна група, сподіваємося, що вийдемо на світовий рівень. У Києві 12 листопада відбулася перша в Україні школа тренерів Майнкрафт в освіті. Формат зустрічі був таким, що вчителів учили діти. Це була їх стихія. Діти були у захваті. Друга школа тренерів по Майнкрафту відбуватиметься у Вінниці, адже наше місто зараз вважають IT-столицею. До Вінниці планують приїхати творчі вчителі з різних міст України. Ми повинні змінювати ситуацію у школі. Коли, як казала міністр освіти Лілія Гриневич, вчителі 20 століття вчать дітей 21 століття за методиками 19 століття. На конференції по Minecraft у Києві вчителів учили учні. Вінницький школяр Максим Савчук виступає перед вчителями на школі Minecraft у Києві 
Кандидат педагогічних наук говорить про переваги Minecraft і дає поради батькам Сергій Пойда, завідуючий відділом дистанційного навчання КВНЗ Вінницької академії неперервної освіті, кандидат педагогічних наук, розповідає про гру Майнкрафт і дає поради батькам. -
Майже усі діти з 1-2 класу зараз починають грати у Майнкрафт, тому що їм стають доступними гаджети – планшети, смартфони, ноутбуки. У грі дитина може створювати свій світ так, як хоче, за своїми власним правилами. У грі фактично відбувається еволюція в мініатюрі, - каже Сергій. Сергій Пойда та Іван Стромило підтримують Майнкрафт, як нову технологію в освіті Сергій Пойда: "Педагоги стимулюють два напрямки у дітей – це або змагання, або спільна праця (колаборція). Учень відчуває, що спільна праця дозволяє вправлятися у грі набагато швидше. Зараз не можна вчити дітей по-старому. Починаємо потихеньку відходити від класно-урочної системи, просто сидячи в класі, навчити дітей не можна, їх потрібно об’єднувати, давати індивідуальні завдання. Майнкрафт – це зараз та освітня технологія, яку підхоплять вчителі-ентузіасти. Учитель зможе формувати навчальний процес відповідно до потреб учнів". Поради сучасним батькам, щоб не нашкодити Батьки повинні слідкувати, щоб дитина сиділа обов’язково за зручним столом, центр екрана має бути навпроти очей. Це важливо для правильної постави дитини. Щоб не мати проблеми з очима, техніку потрібно підбирати якісну. Не бажано використовувати навушники, це небезпечно і може знизити слух. Гра може «затягнути», щоб цього не відбувалося, батьки мають лімітувати час. У грі є день і ніч. Лімітувати час можна двома днями – а це в умовах гри буде 40 хвилин на день. За цей час учень граючись може навіть зробити уроки у Майнкрафті. Версія Minecraft Education дає можливість безпечного входу. Батьки можуть грати разом з дітьми – це дає збільшення спілкування між батьками і дітьми, вони починають говорити однією мовою.

Немає коментарів:

Дописати коментар