субота, 19 листопада 2016 р.

10 дивовижних фактів про Apple


Можна з упевненістю стверджувати, що жодна компанія-виробник побутової електроніки не захопила уми публіки так, як це зробила Apple. За багато років вона перетворилася не просто в гігантську корпорацію, але й стала символом способу життя, культури і статусу, а також має мільйони фанатів, яких більше, ніж у поп-зірок.

Компанія відома тим, що дуже любить напускати туману і поширювати різні чутки, які з запалом обговорює весь Інтернет. Портал Mashable опублікував список з 10-ти найбільш цікавих подробиць про «яблучну» корпорацію.
1. На першому логотипі Apple був Ісаак Ньютон
Хоча нинішній «веселковий» логотип у стилі ретро, ймовірно, відомий більше за інших, найперший логотип Apple зображував сера Ісаака Ньютона (Isaac Newton), який сидить під деревом якраз перед епізодом з падаючим яблуком. Цей логотип був розроблений менш відомим співзасновником Apple Рональдом Уейном (Ronald Wayne) (продав потім свою частку Стіву Джобсу (Steve Jobs) та Стіву Возняку (Steve Wozniak) за $ 800 — сьогодні вона коштувала б $ 22 млрд) і використовувався в короткий період в 1976 році, тому що насправді він не відрізняється високим ступенем деталізації. «Райдужне» яблуко,
розроблене Робом Янофф (Rob Janoff), було покликане замінити сера Ісаака. Воно залишалося символом компанії до тих пір, поки в 1998 році не було представлено просте монохромне яблуко Apple.
2. Возняк продав свій науковий калькулятор, щоб підвищити капіталізацію компанії
Щоб зібрати достатньо грошей — купити деталі і зробити декілька перших Apple I — Стів Джобс продав свій мінівен Volkswagen, а Возняк, який став потім співробітником HP, продав свій науковий калькулятор Hewlett-Packard 65 за $ 500.
Люди, які народилися після 1990 року, можуть дивуватися тому, що простий калькулятор може серйозно збільшити капітал, але в 1976 році вартість наукових калькуляторів становила ціну ноутбука сьогодні, а HP-65 цінувався на ринку як «кращий маленький програмований комп’ютер». Возняк, з урахуванням роздрібної ціни пристрою в $ 795, отримав гідну плату — можна уявити, наскільки інтенсивно він використовував калькулятор. Зараз ми задаємо собі питання — якщо б той безвісний покупець знав, що він отримує в свої руки частину історії обчислювальної техніки, скільки коштував би цей калькулятор на eBay сьогодні?
3. Apple I коштував $ 666,66
Високі ціни на комп’ютери Apple давно є об’єктом критики і скарг. Але так склалося історично. Насправді, якщо врахувати інфляцію, то Apple I коштував би сьогодні ще дорожче, ніж Mac Book Air або MacBook Pro з діагоналлю екрана в 17 дюймів. Ціна в 666 доларів 66 центів була встановлена не з якихось сатанинських міркувань, а з практичної точки зору, і Возняк одного разу пояснив це на прес-конференції. «Я був схиблений на повторюваних цифрах», – сказав він. Возняк пояснив, що оптова ціна комп’ютера становила $ 500, і додавання торгової націнки підняло її до рівня в $ 667. Він перетворив ціну в повторювану цифру 6 ($ 666,66), яку просто «легше набирати на клавіатурі».
4. Apple придумала Dogcow
Ви коли-небудь чули про Dogcow (собаку-корову)? Старші користувачі Apple, можливо, знають про неї, так як ця картинка була включена в шрифт Cairo як частина софта оригінальному Macintosh. Після того як підтримка Cairo припинилася, Dogcow жила в LaserWriter Driver 4.0 і потім стала чимось на зразок символу для співробітників Apple.
Собака-корова Clarus, придумана Сьюзен Кер (Susan Kare), видає звук «мув» (симбіоз «му» і «гав»), і її можна знайти у всіх версіях операційної системи Mac OS до версії X. В кінці 1980-х вона стала популярною і її використовували інші групи розробників — навіть Microsoft колись засвітила Dogcow в рекламі. Як ви могли здогадатися, Apple це не сподобалося, і її співробітники вирішили написати «Технічну примітку», щоб зупинити це хуліганство. Пізніше «Технічна примітка № 31» було включено в перший компакт-диск для розробників Apple як «пасхальне яйце», і Apple навіть зареєструвала торгові марки Clarus, Dogcow і звук «мув».
5. Ім’я Macintosh було навіяно яблуком
Комп’ютер Apple Lisa носив ім’я дочки Джобса, але звідки ж пішов Macintosh? Співробітник Apple Джеф Раскін (Jeff Raskin) назвав машину ім’ям свого улюбленого сорту яблук.
Насправді Macintosh був просто кодовим ім’ям, і стверджується, що Стів Джобс намагався змінити ім’я проекту на «Велосипед» (Bicycle), коли Раскін був не в офісі. Але Раскін спочатку знав, що ім’я було вибрано дуже вдало, як і те, що Macintosh мав дуже великий потенціал до самого кінця життєвого циклу продукту.
6. Apple створила першу масову цифрову фотокамеру

У 1994 Apple дійсно випустила на ринок першу цифрову фотокамеру в Штатах. Apple QuickTake 100 робила вісім класних фотографій і підключалася до Mac звичайним кабелем RS-232. Ціна гаджета становила $ 749 (еквівалент $ 1000 сьогодні), що видається смішним для камери з роздільною здатністю нижче 1 мегапікселя і без РК-дисплея.
Лінійка QuickTake поповнилася незабаром ще двома моделями, і камери продавалися до моменту повернення в Apple Стіва Джобса в 1997 році, який і прикрив цю лавочку.
7. Назва IPod була навіяна фільмом «2001: Космічна одіссея»
Копірайтер Вінні Чіко (Vinnie Chieco) придумав назву IPod, будучи частиною команди, покликаної придумати дружнє споживачеві ім’я для нового пристрою. Згідно з переказами, Джобс вже вирішив, що MP3-плеєр має сповідувати ідеологію «1000 пісень у вашій кишені», і залишив вибір імені відкритим, вказавши, що ім’я не повинно вказувати на щось музичне. «Як тільки я побачив ЦЕ в білому корпусі, я подумав про «2001», — повідомив Чіко порталу Wired в 2006 році. — А далі це було всього лише питання про додавання префікса «Я», як у IMac».
8. У першого було IPod «пасхальне яйце»
Перший IPod поставлявся з «пасхальним яйцем» у вигляді гри. Доступ до неї відкривався при натисканні правильної комбінації клавіш. Шлях запуску гри був описаний на початку 2002 року порталом Geek.com в огляді iPod (цитата по пам’яті): «Я не думаю, що це вплине на відтворення музики. Перейдіть в меню About, затримайте центральну кнопку на три секунди, і запуститься гра Breakout, в яку можна грати під час прослуховування музики». У цю версію арканоїда Джобс і Возняк грали ще на Atari.
9. Хто ти такий, Джон Епплсід?
Ім’я Джон, або Джоні Епплсід (John Appleseed), з’являється знову і знову в історії Apple, але поки немає офіційного пояснення того, хто це взагалі такий. Історична особистість Джонні Епплсід був американським першопоселенцем вісімнадцятого століття, місіонером і садівником. Ще за життя він став народним героєм і відрізнявся любов’ю до яблук, що, як видається, має слабкий зв’язок з Apple Inc. Ранні посилання на Джонні Епплсіда можна знайти у колишнього виконавчого директора Apple Майка Марккули (Mike Markkula) — очевидно, це ім’я, яке він використовував, коли писав програми для Apple II. Також є лист, який можна побачити, якщо збільшити іконку TextEdit Leopard. Так, це справжній лист, який написано на цьому значку, і він використовувався в рекламній кампанії Think Different 1997 року:
«Вип’ємо за божевільних. Невдах. Повстанців. Баламутів. Які вставляють круглі кілочки в квадратні отвори. Тих, хто бачать речі по-іншому. Вони не люблять правила. І в них немає поваги до статусу-кво. Ви можете їх цитувати, бути не згідними з ними, прославляти або чорнити їх. Те єдине, що ви не можете зробити — ігнорувати їх. Тому що вони змінюють стан речей». Це лист, написаний «Для Кейт», підписано «Джон Епплсід».
Джон Епплсід з’являється в рекламі iPhone і пов’язаний з iPhone і Mac-зображеннях.
10. Джоні Айв теж носить одні й ті ж футболки
Виявляється, не тільки глава Apple роками одягається однаково (чорна водолазка St.Croix, джинси Levi’s 501, кросівки New Balance). Джоні Айв (Jony Ive), старший віце-президент з промислового дизайну, теж носить футболки одного стилю. Причому як мінімум останні 10 років.

За матеріалами: Руформатор,  фото з сайту http://www.factroom.ru/facts/7112 переклад Mehanik